Wat is loopbaanadvies?

Bij loopbaanadvies gaat het om advies en begeleiding van iemand op zijn of haar pad van opleidingen en werk. Vaak gaat dit op vrijwillige basis. In sommige gevallen is het minder vrijblijvend vanwege medische of psychische beperkingen of een reorganisatie.

In dat geval gaat het om een ander soort begeleiding. Ik kan hier ook zeker een rol in spelen. Kijk voor meer informatie hierover onderaan deze pagina. In onderstaande beschrijving ga ik uit van vrijwillige basis.

Er zijn veel verschillende loopbaanvragen:

Je wilt bijvoorbeeld meer zicht op wat je kunt, wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je deze in kunt zetten. En ook wat jou tot nu toe belemmert om een stap te maken.

 • Ik kom niet verder, kan ik een stap maken?
 • Kan ik leidinggeven?
 • Kan ik voor mezelf beginnen?

Tijdens jouw loopbaan veranderen ook je behoeften en waarden. Dit hangt vaak samen met de levensfasen die je doorloopt. Het gaat vaak om reflectie en bezinning, iedere levensfase heeft weer andere uitdagingen en problematiek.

 • Ik ben redelijk tevreden maar ik mis ook wat uitdaging in mijn werk?
 • Ik wil iets doen wat echt bij mij past maar wat en hoe dan?
 • Ik wil een bijdrage leveren aan de samenleving, maar hoe vind ik dat?
 • Ik blijf teveel in het “veilige” hangen, hoe maak ik een stap?
 • Wil ik dit nog wel jaren blijven doen?
 • Ik ben bang om opgebrand te raken, wat kan ik nu doen?

Samen kunnen we onderzoeken wat je mist in je werk en in je leven. En kijken we ook naar: wat houd jou tegen om een stap te zetten?

Loopbaantraject

Voor mij staan in een loopbaantraject de volgende drie vragen centraal:

 • Wie ben ik?
 • Wat kan ik?
 • Wat wil ik?

De antwoorden op deze vragen samen vormen de richting voor jouw loopbaan. Daarna volgt: waar vind ik dat?

Mijn rol als loopbaanadviseur is jou begeleiden bij jouw loopbaanvraag. Door je opdrachten te geven en je in de gesprekken te bevragen. De huiswerkopdrachten zijn bedoeld om meer inzicht te krijgen. Daarnaast zijn ze basis voor de gesprekken. Dit vergt een tijdsinvestering. Een loopbaantraject is zo succesvol als je het zelf maakt, hoe meer tijd en energie je erin steekt, hoe meer duidelijkheid je over jouw mogelijkheden en onmogelijkheden zult krijgen. Met andere woorden, ik faciliteer je in jouw traject. De keuzes die jij maakt, zijn en blijven jouw keuzes.

Opbouw loopbaantraject:

- Intake gesprek

- Vijf à zes gesprekken van een uur

- Eindrapportage

Intake gesprek

Alle trajecten starten met een intakegesprek. Het intakegesprek is gratis. Het doel van het intakegesprek is helder krijgen wat jouw loopbaanvraag is. Een klik met en vertrouwen in jouw loopbaanadviseur is belangrijk! Als je je op je gemak voelt dan zul je je meer open stellen en beter tot de kern komen. Op basis het intakegesprek kun je bepalen of je jouw traject samen met mij wilt doorlopen.

Als de loopbaankandidaat niet (direct) de opdrachtgever is dan wordt er ook een gesprek met de opdrachtgever (bijvoorbeeld je werkgever of jouw leidinggevende) gevoerd.

Loopbaangesprekken

De loopbaangesprekken vinden gemiddeld om de twee weken plaats. In overleg plannen we deze in. Je krijgt van mij huiswerkopdrachten die je in de tussenliggende periode maakt en inlevert. De huiswerkopdrachten zijn de basis voor het volgende gesprek en vooral bedoelt om zelf meer informatie te krijgen. Ik werk met structuur, de laatste fase van de loopbaangesprekken bestaat uit het maken van een actieplan of persoonlijk ontwikkelingsplan. Op basis van dit plan ga je zelf verder. Tenslotte, jouw loopbaan blijft in beweging en ontwikkeling!

Eindrapportage

Aan het eind van het loopbaantraject ontvang je van mij een eindrapportage. In de eindrapportage lees je de bevindingen uit de loopbaangesprekken. En daarnaast een persoonlijk advies. Want het stopt niet na het traject, dan begin je pas!

Loopbaanbegeleiding vanwege gewijzigde omstandigheden

Denk hierbij aan re-integratie tweede spoor, outplacement en sollicitatietraining of begeleiding. Hier kan ik ook zeker een rol in vervullen. Het gaat in dat geval om een intensiever en minder vrijblijvend traject. Neem gerust contact met mij op om te informeren naar de mogelijkheden.